Groeien bij Het Activeringshuis

‘Help, ik zoek een partner! ‘ Het is de kreet achter datingsites en -bureaus, de roep van het verlangen niet meer alleen te zijn. Dat proces, partner zoeken, wordt vaak gezet naast héél graag een (betere) baan willen hebben. Toch is er een groot verschil. Wie aan het daten slaat, houdt mogelijk rekening met ‘het lukt niet meteen’ maar is toch ook niet van plan een hele rij kandidaten af te werken. Wie uiteindelijk zijn droombaan wil vinden én bemachtigen, weet dat er soms vele stapjes te zetten zijn.

Met Kalil op pad

Kalil is een nog jonge man met een goed cv. Hij leverde zijn aandeel in de administratieve sector en had daarin tal van functies. Wat er misging? Het is meestal een mengeling van zakelijk en privé. Burn-out raken of in een depressie belanden berust niet op alléén ‘de tent ging fuseren en ik was boventallig’. Er speelt meer, en al wel langer. Dat bleek bij Kalil ook het geval te zijn en we gingen met hem aan de slag. Rijper kon de tijd niet zijn om te kijken hoe we zijn cv een beetje links konden laten liggen; en dan volstrekt nieuw naar deze man kijken. Want terug in de administratie, bedrijven zat, klinkt ‘gauw gefikst’ maar is niet op voorhand de oplossing. Voor Kalil bedachten we als eerste ingang het intuïtieve schrijven. Niet nadenken, als het ware de pen vertrouwen en volgen en gewoon, nou ja, gewoon, schrijven wat er zijn wil. Intuïtief schrijven is eigenlijk meer luisteren. Naar wat of wie? Ja, dat is de grote vraag. En die dan vertrouwen, dat is de kunst.

We kwamen met tal van schrijfideetjes ‘boven de pet’(!) en het duurde niet lang of Kalil schreef over natuur, planten, bloemen. Na vijf schrijfrondes pakte hij zijn telefoon en liet foto’s zien van bloemstukken die hij maakt, voor zijn plezier, in zijn vrije tijd. Vindt hij gewoon leuk! Ja ja…. maar wij zijn er inmiddels aan gewend om bij ‘gewoon leuk’ tal van bellen te horen rinkelen.

Ook met Kalil sloegen we een onbekende weg in en het is nog steeds zoeken en proberen, maar inmiddels heeft hij als vrijwilliger een plek in een groot tuincentrum. Daar is nu geen vacature maar die foto’s maakten indruk. Je hoort ze denken: ‘Iemand die zulke mooie dingen maakt, en zo creatief is, die moeten we niet laten lopen’. Aldus bouwt Kalil trapsgewijs aan een nieuwe toekomst. De administratie is gedaan.